Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmelerine katıldı. Karaman’ın bitmeyen projelerine değinen Ünver; “Karamanlı hızlı tren için gün saya saya takvimde gün bırakmadı.” dedi.

"2021’DE KARAMAN’DA BİTİRDİĞİNİZ PROJE YOK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, bütçe sunumunda, 2002 yılından bu yana yapılanları anlattığını ifade eden CHP Karaman Milletvekili Ünver, “Müflis tüccarın eski defterleri karıştırdığını hepimiz biliriz. Sermaye tükendi sanırım.” diyerek bakanlığın geleceğe yönelik sözler ve randevular verdiğini ifade etti. Bakanlığın iki ay sonrasını öngöremediğini, buna rağmen 2053, 2071 yıllarına, hatta 2023 için, iki yıl sonrasına dair vaatler verdiğini belirten Ünver; “Bakanlık söylediklerine inanmamızı bekliyor. Bakanlığınızın vaatlerine inanmıyoruz. 2021 yılında Bakanlık olarak Karaman'da bitirdiğiniz proje yok. Bakanlık olarak ve Bakan olarak şahsen, Karaman'daki projelere ilişkin verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız. Zaman içinde inanılırlığınızı da kaybettiniz.” dedi. 

"HIZLI TREN İÇİN HERKES SÖZ VE TARİH VERDİ"

Konuşmasının devamında Konya – Karaman Hızlı Tren hattı projesine değinen Ünver, hattın bitirilmesine dair verilen sözleri şu ifadelerle tek tek hatırlattı: “Hızlı tren hattıyla ilgili olarak Ağustos 2016'da TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın gelecek yıl, Ekim 2017'de Başbakan Binali Yıldırım önümüzdeki yıl, Mart 2018'de Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan bu yıl sonunda, Haziran 2018'de Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl sonunda açılacak dediler. Ocak 2019'da soru önergeme verilen cevapta ‘2019 yılının ikinci yarısında açılacak.’ denildi. Bakanlığınızın 2019'da çıkardığı Ulaşımda ve İletişimde Karaman Kitapçığı'nda ise 2020 yılının Mayıs ayında açılacağı bilgisi yer aldı.”

"TUTAMAYACAĞINIZ TARİHLERİ TAAHHÜT ETMEMEYİ ÖĞRENMİŞSİNİZ"

Bakan Adil Karaismailoğlu’nun Mart 2020’de göreve geldiğini ve ardından Mayıs 2020’de Karaman-Ulukışla Hattı'nı gezdiğini, burada yaptığı açıklamada hızlı tren için 2020 sonunu işaret ettiğini hatırlatan Ünver; “Haziran 2020'deki soru önergeme verdiğiniz cevapta ise 2021 yılının ilk çeyreğinde, 29 Nisan 2021'de hatta test sürüşü yaptınız ve ‘Haziran’da bu hatta hızlı tren işletmeciliğine başlıyoruz.’ dediniz. 2 Temmuz 2021'de ‘Kısa süre sonra Konya ve Karaman'ı hızlı trenle birbirine bağlıyoruz.’ dediniz. Hiçbiri olmadı, yani söylenen sözler yerine getirilmedi. Eylül 2021'deki soru önergeme bu sefer tarih vermeden cevap vermişsiniz. Sayın Bakan, bu noktada, Bakanlığınızın yıllar içinde gösterdiği gelişmeyi takdir etmemek de elde değil. Son önergeme cevabınızda tarih vermemişsiniz, en azından tutamayacağınız tarihleri taahhüt etmemeyi öğrenmişsiniz. Gösterdiğiniz bu gelişmeyi de vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum.” diye konuştu. 

"KARAMANLI SAYA SAYA TAKVİMDE GÜN BIRAKMADI"

Projenin başlangıcından önce Karamanlı hemşehrilerinin raybüsle Konya’ya ve demir yolu bağlantısı olan diğer illere ulaşabildiğinin altını çizen Ünver; “Gerek hastane için giden vatandaşlarımız gerek eğitim için giden öğrencilerimiz daha ekonomik koşullarda ulaşım imkânına sahipti. Karaman halkı altı yıldır bundan mahrum ve birkaç saatte bir sefer yapan 45 kişilik bir otobüse mahkûm kaldı.” dedi. Sözlerinin devamında Bakan Adil Karaismailoğlu’na yönelerek; “Sayın Bakan, merak etmeyin, bu sefer size ‘Konya-Karaman hızlı tren hattı ne zaman açılacak?’ diye sormayacağım. TCDD Genel Müdürünüz birkaç gün önce Karaman'daymış. O bir tarih vermiştir umarım. Yoksa o da mı vermemiş? Ne kadar yazık... Sayın Genel Müdür ‘Karaman'ı yakın zamanda hızlı trenle buluşturmak için gün sayıyor olmaktan memnuniyetimi ifade etmek istiyorum.’ diye açıklama yapmış. Sayın Bakan, bir zahmet Genel Müdürünüze hatırlatırsanız memnun olurum; Karamanlı hızlı tren için gün saya saya takvimde gün bırakmadı. Hızlı tren gelsin de Karamanlı da memnun olsun.” şeklinde konuştu. 

"BAKANLIĞIN UNUTTUĞU PROJELER VAR" 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesinde yaptığı konuşmada, bitirilemeyen projelerin yanında unutulan projelerin de olduğunu dile getiren Ünver; “Karaman Havalimanı, Çamlıca Viyadüğü, bir de lojistik merkezi var. 2019'da soru önergesiyle durumunu sormuştum. Bakanlık ‘Ekim 2017'de ihalesi yapılmış olup ihale kararına yapılan itiraz değerlendiriliyor.’ demişti. Dört yıl oldu, sanırım hâlâ değerlendiriyorsunuz. Ulaştırma Bakanlığının İstanbul'da metronun girişine "M" ya da "U" harfi koymaktan ve vatandaşın sırtından 5'li çeteyi beslemekten daha önemli işleri olsa gerek. Yolun medeniyeti de getirdiğini düşündüğümüzde, Sayın Bakan, şahsen ve Bakanlık olarak siyasi çekişmelerle uğraşmak yerine esas görevinizi yapmanızı diliyorum.” 

"BU BÜYÜK AYIBA HERKES ORTAK"

 Karaman’ın 19 yılı AKP iktidarı olmak üzere 32 yıldır il olduğunu hatırlatan Ünver, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Karaman'ın en büyük ilçesi Ermenek'le birlikte, Taşeli yöremizdeki Başyayla ve Sarıveliler ilçesiyle doğrudan yol bağlantısı yok. Ne zaman sağlanacağına dair bir ışık da yok. Bu büyük bir ayıp. Başta AKP olmak üzere bu dönemde iktidar olan tüm siyasi partiler de bu ayıba ortak.”