Saadet Partisi GİK üyesi Şaban Şahin yazılı bir açıklama yaparak ekonomiyi değerlendirdi. Şahin’in gündeminde ‘Yeni Ekonomik Model’ vardı. 

ENFLASYON, STAGFLASYONA TERFİ ETTİ.

İktidarın, yaşanan ekonomik sorunların çözümü için çareyi algı yönetiminde aradığını iddia eden Şaban Şahin; “Son aylarda yaşanan ekonomik sorunları hissetmeyen vatandaşımızın neredeyse kalmadı. Enflasyon, stagflasyona terfi etti. Vatandaş temel ihtiyaçlarını karşılamakta son derece zorlanır halde geldi ki temel gıda ihtiyacını karşılayamayan vatandaşlarımız her geçen gün artmakta. Artan enflasyona, döviz fiyatlarına, istikrarsızlığa karşı bir şey yapamayan, önlem alamayan düzeltmek şöyle dursun bu aralıkta dengelemekten dahi aciz olan iktidar ise bu durumu ‘yeni ekonomik model’ diye tanımlayarak çareyi yine algı yönetiminde aramaktadır. Bu ‘yeni ekonomik model’ hakkında iktidar yetkililerinin birbiri ile çelişen açıklamaları bu ekonomik modelin nasıl bir model olduğunu kendilerinin dahi bilmediklerini ortaya koymaktadır.” dedi.

HAZİNE YİNE BORÇLANIYOR.

Yeni ekonomik model ile eski ekonomik modeli kıyaslayan Şahin; “Bizim politika değişikliğinden anladığımız, eski politikadan farklı olacak olmasıdır. Ancak eski ekonomik model ile yeni ekonomik modeli kıyasladığımızda;

5 lt. Ayçiçek yağı eski ekonomik modelde 79,90 TL. yeni ekonomik modelde 140 TL.

TÜFE, eski ekonomik modelde %19,58 yeni ekonomik modelde %21,31 (TÜİK verilerine göre)

Dolar eski ekonomik modelde 7,52 TL. yeni ekonomik modelde 14,3 TL.

Çeyrek Altın eski ekonomik modelde 816 TL. yeni ekonomik modelde 1.340 TL.

10 Yıllık devlet tahvili faizi eski ekonomik modelde %17,72 yeni ekonomik modelde %22,10

Hazine eski ekonomi modelinde ortalama 3 güne bir borçlanıyordu, yeni ekonomik modelde yeni tahvil faizleri üzerinden ortalama 3 güne bir borçlanıyor.

Eski ekonomik modelde gelir dağılımında adaletsizlik vardı yeni ekonomi modelinde tek kazanan bankalar, faizciler.

Vatandaş eski ekonomik modelde borçlanıyordu yeni ekonomik modelde borcunu ödemek için borçlanıyor.

Eski ekonomik modelde fakir insanlar vardı yeni ekonomik modelde daha fazla fakir insan var.

 Hal böyleyken yeni ekonomi modelinde politika değişiklik yok. Para yine rantçıya, faize akıyor. Yine insanımızın alın teri sömürülüyor. Yine fatura vatandaşa kesiliyor.

Görülüyor ki bu yeni ekonomik model denilen şey tam anlamıyla “Doğan görünümlü Şahin”. Aracın görünüşü değiştirilmiş ancak motor yağ yakıyor, şanzıman arızalı, radyatör delik üstelik hararet göstergesi (TÜİK) bozuk %60 eksik gösteriyor.

Biz Saadet Partisi olarak bu aracın makyaj ile kurtarılamayacağının bilincindeyiz. Biz motoru, şanzımanı, radyatörü değiştireceğiz, erken uyarı mekanizması hararet göstergesinin tamir edeceğiz. Devleti borç faiz borç sarmalından kurtaracağız. Bunu üretim ekonomisine geçerek, vatandaşın kazancını arttırmak suretiyle iç piyasayı canlandırarak, esnafın kazanmasını sağlayarak yapacağız.” ifadelerini kullandı.