İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan ARSLAN, yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların tüketilmesinden dolayı zehirlenme vakalarının arttığını ifade etti. Arslan, zehirlenmelerden dolayı gelen vakalar ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir. 01.10.2018 – 17.10.2018 arasında Karaman Devlet Hastanesine mantar zehirlenmesi şüphesi ile toplam 12 hasta başvurmuş, bu hastalardan 4 tanesi ayaktan takip edilerek taburcu edilmiştir.

Diğer 8 hasta ise ilimiz ve çevre illerde tedavi altına alınmıştır. Konya iline sevk edilen 1 hastamız malesef hayatını kaybetmiştir” dedi. Mantar zehirlenmesi ve zehirlenme belirtilerine de değinen Dr. Arslan ifadelerinde; “Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür.

Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenlerle zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir” cümlelerini kullandı.