Türkiye arıcılık konusunda dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır. Ülkemizde çam balı başta olmak üzere çiçek baları, kestane, geven, kekik, ayçiçeği, narenciye ve püren balı gibi mono flöral balların üretimi de yaygındır. Dünya çam balının yüzde 92’si ülkemizde üretilmektedir ve bunun yaklaşık yüzde 80’i Muğla’da üretilmektedir.

15-19 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen kongreye 24 ülkeden 2 bin 550 kişi katıldı. Arıcılar ve arıcılık sektörün tüm temsilcilerinin katıldığı kongrede 260 bildiri verilmiş olup, İlimizden Arıcılık Teknikeri Hasip TURAN’ın “Arıcılık Eğitimleri” konusundaki posterinin de yer aldığı 128 poster ve eğitimin sunumu yapıldı.

Kongrede: "Apiterapiden arı sağlığına, arı yetiştiriciliğinden arı hastalıklarına ve çevreye kadar çeşitli bildiriler sunuldu. Ayrıca bal fiyatları, arı ölümleri ve çevresel etkileri, yaşanan küresel iklim değişikliği nedeniyle karşılaşılabilecek arı ölümleri konuşularak, münazara edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığımızca arıcılığın geliştirilmesi için "Bal Ormanı" projesini başlatılmış olup, bu kapsamda hazırlanan 2010 ile 2023 yılları eylem planı çerçevesinde 720 bal ormanı kurulması ve bu bal ormanlarının arıcıların hizmetine sunulması planlanmıştır.  

Kongrede; dünyada üretilen Çam balının en önemli üreticisi olan ülkemizin çam balını dünya markası olması için Coğrafi İşaret alındığı ifade edildi. Kongre etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışma kategorilerinden Çok Çiçekli (Polifloral) Bal Kategorisi Yarışmasında ilimiz balı üçüncülük ödülü almıştır.